Locale Altele
Duminica, 28 Aprilie 2024
Dum, 28 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
”Rucsacul mov” salvator pentru refugiatele ucrainence
Florin Răchitan  - Luni, 7 Martie 2022

”Spasiba balșoi!” - sunt cuvintele pe care le auzim cel mai des în ultimele zile. Femei, bărbați, copii își arata recunoștința mulțumindu-ne pentru ceaiul cald, sandviciul, apa, cuvintele de incurajare, informațiile oferite de voluntarii noștri prezenți zilnic în vama Petea, dar și în vama Halmeu, la nevoie.

Așa își începe relatarea Felicia Hrihorișan, președintele Asociației ”Cutezătorii Munților”, ai cărei membri își petreceau până nu demult week-end-urile împreună, în vremurile de pace care par acum atât de îndepărtate, în drumeții prin Munții Oașului, marcând traseele montane cu semnele specifice pentru orientarea celorlalți entuziaști ai timpului liber petrecut în natură.

De aproape două săptămâni, însă, montaniarzii au devenit voluntari dedicați acțiunilor umanitare în sprijinul refugiaților ucraineni. Îi găsiți zi și noapte la punctele de trecere a frontierei din județul Satu Mare, dar și la sediul din Micula al Uniunii Ucrainenilor din România, devenit un fel de centru de comandă pentru colectarea donațiilor la nivel județean și organizarea convoaielor umanitare dincolo de graniță, în Ucraina.

La Micula, cu ajutorul membrilor Uniunii Ucrainene, ei pregătesc deja celebrii rucsaci mov, la care s-au gândit inițial pentru a asigura produse de urgență, de strictă necesitate, pentru femeile victime ale violenței familiale care fug din casele lor pentru a scăpa de abuzatori.

Acum, rucsacii mov sunt trimiși peste graniță, la femei care sunt nevoite și ele să fugă din casele lor, împreună cu copiii, dar nu din cauza abuzurilor partenerilor de viață, ci ale unor forțe malefice la un nivel mult mai mare.

Una dintre aceste femei este Fiona, din Kiev, care a trecut granița la Halmeu pe jos, având la ea doar o poșetă.

A plecat din casa ei în 24 februarie, adăpostindu-se într-un buncăr, nu poate spune pentru câte zile (foarte mulți refugiați sunt dezorientați și nu știu în ce zi se află sau câte zile au petrecut pe drum). Când lucrurile păreau că s-au mai potolit, a luat un tren, apoi un microbuz și a mers și pe jos, sperând sa treacă granița în România și de aici sa ajungă în Praga, un oraș în care a mai lucrat în trecut.

La sediul din Micula al Uniunii Ucrainenilor din România, Fiona a primit, spre surprinderea ei, un #rucsacmov alături de o supă caldă oferită din dragoste.

Unul dintre rucsacii de urgență a ajuns la Fiona, fiind oferit cu toată grija și prețuirea chiar de vicepreședintele Asociației ”Cutezătorii Munților”, Ivan, cel care facilitează și comunicarea cu refugiații, fiind vorbitor nativ de limba ucraineană.

Voluntarii pregătesc în continuare rucsaci care să ajungă la femei ca Fiona, iar pentru aceasta au nevoie de donațiile sătmărenilor, constând în: tampoane/absorbante zilnice, săpun, pastă de dinți, perie de dinți, prosoape, papuci de casă, chiloți, șosete, șervețele umede/uscate, lanterne/frontale, apă plată la flacon de 500 ml, batoane proteice (tip Protein Bar), mesaje de încurajare scrise de mână.

În fiecare rucsac pregătit până acum au fost introduse bilețele cu desene și mesaje scrise în limbile română și ucraineană de elevii Școlii ”Mircea Eliade” din Satu Mare.

Persoane de contact pentru donații:

Felicia – tel. 0770-621.728

Anna - tel. 0735-890.117

Pușa - tel. 0743-911.957

Pentru cei ce vor să contribuie cu bani, contul bancar este:

RO73BTRLRONCRT0431232601 -  Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților.

A se specifica în tranzacție: ,,Pentru femeile și copiii din Ucraina".

1055 vizite
Distribuie pe